Кукурудза: завоювання світу
Жовтий качан цієї сільгоспкультури кожен з нас знає з дитинства. Для багатьох кукурудза — такий же звичайний продукт раціону, як, наприклад, картопля. Знайти людину, яка б ніколи не пробувала жодного страви з неї, практично неможливо.
Але чи багато ми знаємо про кукурудзу? Звідки вона з’явилася? Чим корисна і для кого шкідлива? Як використовується і наскільки популярна в Україні? Якщо всі ці питання вас зацікавили, тоді читайте далі!
Божество древніх ацтеків
Походження кукурудзи туманне. Хоча вчені знайшли пилок і качани віком понад 55 тисяч років, виявити дикорослих предків сільгоспкультури поки не вдалося. Більшість експертів вважають, що кукурудза з’явилася в Мексиці і стала результатом селекції.
Значне поширення відбулося 7-10 тисяч років тому і охопило території сучасної Центральної та Північної Америки. Сільгоспкультура зіграла важливу роль у становленні та розвитку кількох великих цивілізацій, що мешкали тоді на американському континенті, — ольмеків, майя, ацтеків. У останніх в пантеоні навіть був бог молодої кукурудзи Сентеотль, покровитель хліборобів та ювелірів. Жіночим двійником Сентеотля у ацтеків була Чікомекоатль, або Шилонен, — мати молодого маїсу. З нею ототожнювалися багатство і злагода в домі.
Індіанці племені ірокезів вважали кукурудзу однією з Трьох Сестер, народжених Матір’ю-Землею. Разом з двома іншими сестрами — гарбузом і квасолею — її й досі цінують чимало фермерів Америки. Метод вирощування цих трьох культур навіть був представлений на монеті в 1 долар США 2009 року випуску.
В Європу кукурудзу привіз Христофор Колумб. На територію сучасної України рослина потрапила в XVIII столітті і прийшла з Туреччини. Тоді кукурудзу називали турецької пшеницею.
Можливо, нинішня назва сільгоспкультури теж перейшло нам у спадок від турків. В їх мові «кокороз» означає «висока рослина». Ще один варіант — запозичення угорського «kukorica», що перекладається як «солодка», «цукрова». У більшості інших країн кукурудзу називають маїсом. У перекладі з мови індіанців це означає «священна мати» або «дарує життя».
Анкета героя
Деякі вважають, що кукурудза — найдавніша хлібна рослина на планеті. Від природи вона різнобарвна, жовтий колір всіх зерен був отриманий в результаті селекції. Колись її качани не перевищували 3-4 см в довжину, та й стебло було в рази меншим. Зараз кукурудза здатна вирости до 4 метрів у висоту, при цьому довжина качана складає до 50 см. Цікаво, що зерен в качані приблизно тисяча, і це завжди парне число.
Кукурудза — одна з тих рослин, які не можуть рости самі по собі, їм обов’язково потрібен догляд. Якщо качан впаде на землю, він просто згниє. І навіть якщо зерно, що випало, проросте, стадії зрілості паросток досягти не зможе.
Існує 9 видів і понад 1000 сортів сільгоспкультури. Найбільш поширений і найчастіше вживаний вид — кукурудза цукрова. Саме її ми варимо та їмо. Кременистий вид використовується для виробництва паличок і пластівців. З розлусної роблять попкорн.
Чому корисна і коли шкідлива
Кукурудза містить 26 хімічних елементів і дає організму людини величезну кількість поживних речовин. Причому за вмістом в зернах вітамінів, мікроелементів та корисних кислот вона значно перевершує всі бобові.
У кукурудзяних зернах є майже всі групи вітамінів:
- В — підтримує нервову систему,
- С — підвищує імунітет,
- D — необхідний кісткам,
- Е — покращує стан шкіри і волосся,
- К — добре впливає на серцево-судинну систему.
Пектини, що містяться в кукурудзі, покращують травлення. Гіалуронова кислота підтримує роботу головного мозку. Калій та магній із золотих зерен сприяють нормальному обміну речовин, кальцій покращує зубну емаль, а залізо захищає кровоносну систему.
У вашому раціоні є кукурудза? Отже, ви піклуєтеся про свої печінку та жовчний міхур. Кукурудзяні продукти і страви в меню — профілактика гепатитів і холециститів. А ще це відмінний спосіб вивести з організму шкідливий холестерин.
Важливо пам’ятати, що кукурудзу можна не всім. Вам доведеться від неї відмовитися при виразках шлунку або дванадцятипалої кишки. Її не можна їсти тим, у кого проблеми зі згортанням крові або якщо є великий ризик утворення тромбів. Мало важете і хочете набрати кілька килограмів? Їжте кукурудзу з обережністю. Вона швидко дає відчуття насичення, хоча з’їдена порція може бути для людини недостатньою.
Україна — країна кукурудзи
Серед сільськогосподарських культур кукурудза на другому місці в світі після пшениці і за посівними площами, і за рівнем продажів. Вона не росте тільки в Антарктиді, а найбільше кукурудзяних полів в Мексиці, Бразилії, Аргентині та Індії.
В Україні ця сільгоспкультура — дійсно цариця полів, оскільки її виробництво становить майже 50% від усіх зернових. Кукурудзою засіяно близько 4,5 млн га, в 2018 році було зібрано 29,5 млн тонн. В основному вона вирощується в 9 областях країни: Вінницькій, Дніпропетровській, Київській, Кіровоградській, Полтавській, Сумській, Харківській, Черкаській та Чернігівській.
Способів використання кукурудзи безліч. Її смакують вареної, смаженої, печеної і навіть сирої. Кукурудза — відмінний кормової продукт для худоби. З неї виготовляють борошно, крохмаль, олію та спирт. Вона використовується при виробництві косметичних засобів і в якості сировини для палива. І, звичайно ж, з неї виготовляють безліч смачних та корисних продуктів харчування. Це солодкі і солоні кукурудзяні палички, пластівці, кульки, подушечки і кільця для сніданків, кукурудзяні чіпси, попкорн і багато іншого.
Щоб висловити свою любов до кукурудзи, люди ставлять їй пам’ятники. Наприклад, вони є мало чи не в кожному штаті США. Величезні качани можна знайти в Еквадорі та на Балі.
В Україні скульптури кукурудзи поки немає, але ми шануємо її, засіваючи золотими зернами наші поля.