UA | EN | RU

Кисіль — корисний напій родом з дитинства

Кисіль — це напій родом з дитинства. Тоді ми називали його «солодкий холодець», а все тому, що він був дуже щільним, тягучим і практично желеподібним. Багато з нас й досі пам’ятають смак того легендарного киселю в брикеті! У цій статті ми розповімо про властивості, користь і хитрощі приготування незвичайного напою.

Історія виникнення киселю

Перші згадки про густий напій з’явились вже дуже давно, більше 1000 років тому. Тоді в основі цієї страви була спеціальна закваска з подрібненої вівсянки і води. Пізніше вівсянку навчились замінювати ячменем, льоном, вівсом і навіть горохом. Завдяки крохмалю закваска швидко ставала наскільки густою, що її можна було різати ножем! Зазвичай, «первісний» кисіль-желе подавали із зеленню та смаженою цибулею.Через те, що кисіль був дуже ситним, його вважали не напоєм, як зараз, а повноцінною стравою.

Ви здивуєтесь, але класичні (в нашому розумінні) менш густі плодово-ягідні киселі вперше почали готувати не більше 150-200 років тому. Це було пов’язано з тим, що в той час надпопулярною була картопля і картопляний крохмаль, який і почали додавати в кисіль. Це значно прискорило і зменшило вартість виробництва напою.

Багато європейських країн мали власні унікальні рецепти киселю. Наприклад, у Фінляндії в напій додавали дикі ягоди, в Німеччині — прянощі (корицю або гвоздику), у Франції — стручкову ваніль. Але жодна кухня світу не могла позмагатися в кількості варіацій рецептів цієї страви з СРСР. Місцеві кухарі навчилися не тільки міксувати різноманітні фрукти і ягоди (малину, смородину, вишню, абрикос, сливу, персик та ін), але і винайшли спеціальну технологію масового виробництва напою, який з легкістю може приготувати навіть дитина. Йдеться про киселі в брикеті.

Склад і користь киселю

Склад киселю залежить від того, з яких інгредієнтів він зроблений, але, як правило, найпопулярніші фруктові мікси містять вітаміни груп А, В, Е і РР. Також там можна зустріти Са, К, Fe, Cu, I, Mg та ін.

Варто зазначити, що такий напій досить калорійний (від 80 до 200 ккал на 100 грам продукту), тому його слід уникати всім фанатам дієт.

Завдяки високому вмісту натуральних фруктів кисіль має безліч корисних властивостей, а саме:

• заспокоює шлунок, знижує кислотність шлункового соку;

• сприяє очищенню організму від токсинів і шлаків;

• активізує імунні процеси;

• знижує ризик виникнення дисбактеріозу.

Як правильно варити кисіль з брикету: секрети

Для того, щоб приготувати смачний, насичений і в міру густий фруктовий або ягідний кисіль, потрібно дотримуватися кількох простих правил, якими користувалися ще наші бабусі. Подробиці далі.

Для приготування киселю нам знадобиться:

•         1 упаковка киселю ТМ «Золоте зерно» (180 гр);

•         1,5 літра води;

•         50 гр цукру.

Спосіб приготування:

Насамперед слід дуже ретельно подрібнити вміст брикету (якщо в киселі залишаться грудочки, це негативно вплине на консистенцію напою). Потім треба змішати подрібнену масу зі склянкою води і дати постояти буквально пару хвилин. В цей час воду, що залишилася слід довести до кипіння і поступово влити туди розведений кисіль, а потім додати цукор. На даному етапі дуже важливо постійно помішувати рідину, щоб не утворилися грудочки. Через 5 хвилин зняти напій з плити і дати трохи охолонути. Готово, смачного!

Важливо розуміти, що смак киселю з брикету безпосередньо залежить від якості і натуральності сировини, що використовується. Дніпропетровський комбінат харчових концентратів «Золоте зерно» під час виготовлення своїх продуктів використовує виключну натуральні фруктові соки і уникає барвників, консервантів та інших шкідливих речовин. Купити продукцію ДКПК «Золоте зерно» можна в офіційному інтернет-магазині за посиланням.

19.07.2020